Met vele kilometers kustlijn, prachtige historische stadjes, bossen en oneindig veel fietspaden is Noord-Holland een prima bestemming voor een actieve vakantie in Nederland. De provincie strekt zich uit van Den Helder in het noorden tot Zandvoort in het zuiden. Daartussenin ligt een afwisselend landschap met bloemenvelden, de Noordzeekust, duinen en waterrijke polders. Of je nu liever op de fiets, te voet of over het water reist, in Noord-Holland kun je een goede vakantie beleven.

Noord-Holland kenmerkt zich vooral door de lange Noordzeekust. Zowel in de zomer als in de winter is een vakantie aan zee in Noord-Holland een goed idee. Aan de kust staat soms sterke, soms lichte wind en daarom is Noord-Holland perfect voor diverse watersporten. (Kite)surfen, zandzeilen, vliegeren of zeilen: als je wind nodig hebt voor je sport, ben je in Noord-Holland aan het juiste adres. Ga je liever fietsen of wandelen? Ook dat kan, op het strand of in de duingebieden direct aan de kust.

De kleine en grote badplaatsen aan de Noord-Hollandse kust nodigen uit tot verpozen na het sporten. Slenter door de kleine straatjes of laat je verwennen in een van de gezellige restaurants. Mooie badplaatsen in Noord-Holland zijn bijvoorbeeld:

  • Bloemendaal
  • Bergen aan Zee
  • Callantsoog
  • Petten

De mooiste natuurgebieden aan zee van Noord-Holland

Hoge duinen, lichte dennenbossen, meertjes en de zee altijd dichtbij: de natuurgebieden aan de Noord-Hollandse kust zijn divers en allemaal mooi op hun eigen manier. Het begint in het uiterste noorden op het eiland Texel. Hier vind je in een klein gebied veel verschillende landschappen: een groot duingebied, een gemengd loof- en dennenbos, heide, uitgestrekte stranden, slikken en schorren met bijzondere vegetatie, maar ook weilanden, akkers en polders. Het is een voorbode van wat de rest van Noord-Holland te bieden heeft, want onderweg langs de kust naar het zuiden blijft het afwisselend. Schoorlser duinen

De Schoorlser Duinen zijn met 54,4 meter de hoogste en met 5 kilometer de breedste van Nederland! Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en vochtige vlaktes. Ook de heidelandschappen, die je bijna nergens anders in de duinen vindt, zijn uniek. De Schoorlse duinen hebben een uitgebreid netwerk van wandelpaden. 7 gemarkeerde wandelroutes starten bij Buitencentrum Schoorl. De kortste route is 4,4 kilometer, de langste 23 kilometer. Ook de Klimduin, of ‘klimduin’ in het Engels, is heel bijzonder in de Schoorlse duinen. Waar de weg ophoudt, begint ineens een meter hoge duin. Het is maar liefst 51 meter hoog en is een kleine wandeluitdaging.

Noord-Hollands duinreservaat

Het Noord-Hollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied strekt zich uit van Wijk aan Zee tot aan de Schoorlser duinen. Het gebied is perfect om te wandelen. Welk deel van de wandeling het beste voor jou is, hangt af van welke landschappen je leuk vindt. In het noordelijke deel van het Noordhollands Duinreservaat ligt de “Kalkovergang”, de overgang van kalkarm zand in het noorden en kalkhoudend zand in het zuiden. Deze overgang is ook duidelijk zichtbaar in de vegetatie. De duinen zijn hier hoog en ruig: op veel plaatsen zijn de duintoppen zelfs hoger dan 30 meter. In het noordelijke deel wordt het water uit het IJsselmeer gefilterd om er drinkwater van te maken.

In het centrale deel van het duinreservaat gebeurt dit niet. In dit deel bevinden zich de hoogste duintoppen van het natuurgebied: De hoogste is 38,5 meter hoog en ligt ten westen van De Bleek (tussen Egmond aan Zee en Egmond-Binnen). Richting Castricum worden de duinen ineens een stuk lager. Dit komt omdat hier vroeger de monding van het Ur-IJ was.

Het zuidelijke duingebied heeft een soort komvorm, met hoge duinen in het westen, zuiden en oosten, maar met een vlak en vrij laag middengebied. Het is ook een afwisselend gebied dat behoorlijk bebost is.

Tip: Als je het Noordhollands Duinreservaat bezoekt, heb je een duinkaart nodig (€ 1,80 p.p.), maar parkeren is gratis!

Overigens kun je op www.nappas.nl een kortignskaart bestellen met korting voor diverse dagjes uit en diverse evenementen. Dat scheelt toch weer, want vakantie in Nederland is best wel duur.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Voor wie graag wandelt en fietst door een afwisselend landschap is Nationaal Park Zuid-Kennemerland een perfecte bestemming voor een actieve vakantie in Noord-Holland. Het natuurgebied tussen IJmuiden in het noorden en Zandvoort in het zuiden is 3800 hectare groot.

U kunt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland op de fiets of te voet ontdekken. De vele gemarkeerde wandelroutes beginnen bij verschillende ingangen. Persoonlijk begin ik mijn wandelingen graag bij de ingang van Duin en Kruidberg in Santpoort of Bleek en Berg in Overveen, omdat de natuur daar heel afwisselend en toch heel origineel is.

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland omvat ook enkele landgoederen, zoals Gut Elswout. Ze dateren uit de Gouden Eeuw, toen rijke Amsterdamse kooplieden in de zomer de stad wilden ontvluchten en landgoederen met parkachtige tuinen wilden opzetten. Ze zijn zeer geschikt voor een wandeling.

Waterleidingsduinen Amsterdam

De Amsterdamse Waterleidingsduinen, zoals het natuurgebied in het Nederlands heet, is 3400 hectare groot, ongeveer 5 km breed en 10 km lang. Het gebied strekt zich uit tussen Zandvoort en Noordwijk. Een mooi groot duingebied waar u heerlijk kunt genieten van de rust. Het gebied is uitsluitend bedoeld voor wandelaars en je kunt hier zelfs buiten de gebaande paden wandelen. Wist je dat dit natuurgebied tevens de drinkwatervoorziening van Amsterdam is? Tweederde van het Amsterdamse drinkwater wordt voorgezuiverd in de duinen. Deze zuivering is aan de gang sinds 1853.

Actieve vakantie in Noord-Holland aan zee