Kleurrijke eieren horen bij Pasen zoals de kerstboom bij Kerstmis. Maar eerst moeten de eieren gekookt worden. Sommigen zweren bij de conventionele methode in de pan, anderen halen de eierkoker liever uit de kast. Maar welke bereidingswijze is het beste? Waar kan er meer mis gaan? Wat is er milieuvriendelijker? We hebben het van dichterbij bekeken.

Een blik op energie-efficiƫntie

Bij het koken in heet water op de kookplaat is ongeveer 0,15 kilowattuur elektriciteit per ei nodig. Elektrische eierkokers zoals de WMF Stelio voor maximaal zeven eieren of de Cloer 6091 voor maximaal zes eieren komen dankzij hun lagere vermogen van iets minder dan 400 watt toe met 0,1 kilowattuur per ei. Kleinere apparaten voor maximaal drie eieren – bijvoorbeeld de Krups F234 Ovomat Trio of de Steba EK4 – zijn nog zuiniger. Met een eierkoker heb je dus ongeveer een derde tot de helft minder stroom nodig.

Het waterverbruik

Elektrische eierkokers verzamelen ook veel pluspunten als het gaat om waterverbruik. Terwijl gemiddeld 500 tot 700 ml water nodig is om eieren in een zwarte pan te koken, verbruiken eierkokers slechts ongeveer 60 tot 70 ml. Met apparaten zoals de Steba EK, de WMF Stelio of de Caso E7, dezelfde kleine hoeveelheid water is altijd gevuld en de hardheidsgraad wordt elektronisch ingesteld. Er zijn echter ook modellen waarbij de hardheidsgraad wordt geregeld via de hoeveelheid water. Dan geldt het volgende: Hoe meer eieren in de eierkoker worden verwarmd, hoe lager de waterbehoefte. De exacte hoeveelheid water wordt bepaald met behulp van de meegeleverde maatbeker.

De timing

Als het gaat om tijdsbesteding daarentegen, loopt de pan duidelijk voorop, vooral wanneer het water wordt verwarmd op een inductiekookplaat. De snelheid gaat echter ten koste van de verhoogde energiebehoefte. Elektrische eierkokers doen er meestal een paar minuten langer over voordat het ontbijtei op tafel staat. Qua comfort Hiervoor kan het paasontbijt veel relaxter worden bereid met een eierkoker, omdat je het kookproces niet constant hoeft te volgen. Leg de eieren gewoon in de elektrische verwarmingskom, vul water bij, stel de hardheidsgraad in … en wanneer het piept, zijn de eieren klaar. Het model van Krups heeft zelfs een uitneembare eierhouder voor eenvoudig en veilig koelen. Sommige apparaten hebben ook een warmhoudfunctie voor extra gemak.

Hard of zacht – het koken van eieren tot het punt is vaak een kansspel met de conventionele steelpanmethode. Eierkokers leveren daarentegen regelmatig de perfecte consistentie voor elke eigrootte. En aangezien de eieren niet in water worden verwarmd, maar zachtjes in stoom, behoren gebarsten eierschalen eindelijk tot het verleden.

Eierkoker versus steelpan