Vanaf de allereerste werknemer bent u verplicht loonstroken aan te maken, loonadministratie bij te houden en premies af te dragen aan de sociale zekerheidsfondsen. Maar deze complexe taak legt uw kostbare middelen vast. Het vereist ook diepgaande kennis van het belastingrecht. Bedrijven hebben daarom een ​​ervaren salarisadministrateur nodig die loon kan berekenen, inhoudingen kan boeken en wettelijk verplichte rapporten kan indienen. De hamvraag is echter wat uiteindelijk het beste loont: een externe dienstverlener inhuren of een eigen positie in het bedrijf creëren?

Salarisadministrateur: geen toegevoegde waarde, wel essentieel

De taken van de salarisadministrateur behoren bij de meeste bedrijven niet tot de core business. Maar hoewel ze geen waardetoevoegende bijdrage leveren aan het succes van het bedrijf, zijn ze essentieel. Dat betekent: ze moeten gebeuren. En niet alleen omdat de werknemers hun loon op tijd moeten ontvangen, maar ook omdat loon- en niet-loonkosten, hun correcte berekening, rapportage en doorgifte wettelijk verplicht zijn.

Outsourcing: de voor- en nadelen

Met name externe belastingadviseurs nemen graag de taken van salarisadministrateur op zich. Voor bedrijven is dat vaak handig: de bedrijfsgegevens worden sowieso opgeslagen door de externe dienstverlener, die vervolgens de loonadministratie “bovenop” en schijnbaar zonder extra inspanning overneemt. Veel ondernemers realiseren zich vaak niet hoe duur dit kan zijn. Want daar zijn vaak opstartkosten aan verbonden, plus een maandelijks basisbedrag en de kosten per medewerker voor wie de salarisadministratie wordt gedaan. De tijdwinst voor het bedrijf heeft zijn prijs. Het bijhouden van de loonadministratie kost maximaal 25 euro per werknemer en maand. Er zijn echter extra kosten (prijstabel), bijvoorbeeld voor directe meldingen of het aan- of afmelden van medewerkers.

Met een externe salarisadministratie hoeft u zich als opdrachtgever geen zorgen te maken over mogelijke personeelsverliezen en de gevolgen daarvan, hetzij door vakantie of ziekte. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over bijscholing in fiscaal recht en dergelijke. draag zorg voor. Bovendien kunnen de uitbestede diensten naar behoefte worden geschaald: als u nieuwe medewerkers in dienst neemt, neemt uw externe dienstverlener het extra werk op zich – en factureert deze dienovereenkomstig. Dit is echter precies waar de kern van de zaak ligt wanneer het aantal medewerkers van cruciaal belang is: externe loonadministratie kan duur zijn!

Uitgaande van maandlasten van 25 euro bedragen de financiële lasten:

  • 1 werknemer tot 25 euro,
  • 5 medewerkers voor 125 euro,
  • 10 medewerkers tot 250 euro en
  • 15 medewerkers tot 375 euro.

Externe salarisadministrateur?