Vaak is de oorzaak niet alleen te wijten aan overmatige calorie-inname. Andere factoren spelen vaak een rol: een probleem is slechte voeding. Te veel suiker, te veel vlees, te weinig groenten, salade en fruit. Daarnaast is er een gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging. Sommige mensen hebben een genetische make-up voor overgewicht. Voorzichtigheid is ook geboden bij het omgaan met stress in het dagelijks leven. Sommige medicijnen, evenals ziekten zoals de ziekte van Cushing en hypothyreoïdie, zorgen voor een aanzienlijke gewichtstoename.

Is afvallen gezond?

Snel afvallen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het langzame afvallen van overgewicht daarentegen bevordert de gezondheid. Het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes, beroertes, kanker, depressie, artrose en vele andere ziekten neemt af met elke kilo die u verliest. Afvallen is het waard, ondersteuning helpt. Afspraken met andere mensen die willen afvallen zijn daarom goed voor je eigen motivatie. Gedeeld lijden is gehalveerd lijden, dit geldt ook voor gezamenlijke sportactiviteiten. Als het lichaamsgewicht op grote schaal wordt verminderd, moet ook worden gezorgd voor regelmatige zorg door de arts.

De meeste methoden om af te vallen zijn niet echt goed, maar koolhydraatarm eten, en voldoende beweging zijn juist wel een gezonde methode om af te vallen.

Wie helpt je afvallen?

Persoonlijke ondersteuning van een voedingsdeskundige is vaak een grote hulp. Het consult omvat een analyse van eetgewoonten en suggesties en recepten voor uw eigen keuken. Een dieetplan dat rekening houdt met de individuele situatie kan samen worden uitgewerkt. Ook de zorg van de huisarts is een belangrijke ondersteuning. Medische hulp is vooral belangrijk wanneer groot gewichtsverlies wordt nagestreefd. Veel mensen sluiten zich aan bij een groep om samen af ​​te vallen. De uitwisseling met gelijkgestemden maakt het makkelijker om de doelen te bereiken die je jezelf hebt gesteld.

Vanaf welk lichaamsgewicht moet je afvallen?

De beoordeling van het gewicht is afhankelijk van de lengte. Daarom wordt de body mass index (BMI) gebruikt om obesitas te definiëren. Vanaf een BMI van 25 is afvallen zinvol. Het wordt sterk aanbevolen vanaf een BMI van 30. Voor een man van 180 centimeter komt dat overeen met een gewicht van 97,2 kilo. Voor een vrouw met een lengte van 165 centimeter zou dat 81,7 kilo zijn. Vetverdeling is ook een belangrijke indicator voor gewichtsverlies. Hier wordt elke kilo lichaamsvet op de maag als bijzonder ongunstig beschouwd. Vanaf een middelomtrek van 102 cm voor mannen en 88 cm voor vrouwen zijn negatieve effecten op de gezondheid te verwachten. Ook hier is het raadzaam om zo snel mogelijk van voedingspatroon te veranderen.

Heeft het zin om snel af te vallen?

Snel afvallen belast het organisme en is meestal niet duurzaam. Alleen met een langetermijndieetplan kun je eindelijk die vervelende kilo’s kwijtraken. Radicale diëten van een paar weken die een snel gewichtsverlies beloven, zijn meestal maar voor een korte tijd succesvol. In plaats van te kiezen voor “snel afvallen”, kiest u gewoon voor “gezond afvallen”. Want elke verloren kilo die na een paar weken weer op zijn oude plek terugkomt, doet twee keer pijn.

Hoe ontstaat obesitas?