Voor velen is Kerstmis de beste tijd van het jaar – en voor sommigen is het ook de meest stressvolle. Feesten met collega’s, vrienden en familie, op tijd cadeautjes krijgen, de feestdagen plannen en nog veel sneller zorgen ervoor dat de kerststress enorm stijgt. Van de meest contemplatieve tijd van het jaar is bijna niets meer over. Met een baby of peuter wordt het vaak nog stressvoller. De eerste kerst samen moet een prachtige herinnering zijn die lang zal bijblijven. We hebben zes belangrijke tips voor je verzameld, zodat je dit kunt doen en echt ontspannen kerstvakantie kunt doorbrengen met je dierbaren.

Overdrijf jezelf niet met te veel

Natuurlijk moet alles perfect zijn met Kerstmis. En een feest of afspraak met vrienden en familie wil je vast ook niet afzeggen. Een vol schema schreeuwt echter om stress en staat kerstcontemplatie in de weg – en dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Onthoud dat minder en intenser geproefde ervaringen voor iedereen een hogere waarde hebben. Stel dus prioriteiten en bepaal duidelijk welke data voor jou het belangrijkst zijn. Merk deze dan eigenlijk alleen op om je stressniveau naar een acceptabel niveau te brengen. Laat je niet onder druk zetten door vrienden of familie, maar blijf trouw aan je prioriteiten – in het belang van jezelf en je kind.

Plannen is het halve werk

Goed gepland is het halve werk – dit geldt vooral voor Kerstmis met een baby. Of het nu gaat om het krijgen van cadeaus, het bijwonen van de kerstmis, het feestmenu of het verloop van de kerstvakantie, probeer alles zo goed mogelijk te plannen. Houd er echter rekening mee dat zelfs de beste planning tot onvoorziene incidenten kan leiden. Bereid u daarom zo goed mogelijk voor – bijvoorbeeld door royale tijdvensters of alternatieven te plannen. Plan samen met je partner de kerstrituelen en ontdek wat voor jullie beiden belangrijk is. Je kunt op deze manier ook een nieuw, heel eigen kerstritueel maken. Wacht echter niet tot vlak voor de kerst, maar begin een paar weken van tevoren.

Een betere timing betekent minder stress en meer rust voor u, wat automatisch wordt overgedragen op uw baby. Hoe meer ontspannen u bent, hoe rustiger uw baby zal zijn. Een goede organisatie is de basis van een stressvrije kerst met kinderen en verdient daarom de hoogste prioriteit. Ga echter niet te ver en beperk je tot de dingen die voor jou het belangrijkst zijn. Dit garandeert een harmonieuze en rustige sfeer en dit is uiteindelijk het belangrijkste voor je baby.

Wil je online kadootjes kopen bij de baby stores, zorg er dan voor dat je op tijd gaat bestellen. Black Friday is een goed moment om cadeaus in te slaan. Er zijn in die periode veel Black Friday baby aanbiedingen.

Nodig familie en vrienden bij je uit

Bezoekt u traditioneel uw schoonouders op eerste kerstdag? Dit jaar is het misschien beter als je mensen bij je thuis uitnodigt. Dit geldt ook voor andere bezoeken aan familieleden. Als ze in plaats daarvan bij je thuis komen, scheelt dat niet alleen jou een hoop stress, maar ook je baby. Thuis voel je je veilig en ken je de processen. Alle nieuwe gezichten en onbekende stemmen van de ooms en tantes zorgen voor meer dan genoeg frisse indrukken dat het geen andere omgeving hoeft te zijn. Afgezien daarvan gaat een bezoek met een baby altijd gepaard met veel inspanning – van het inpakken van de gebruikelijke babyvoeding tot het omslachtige transport van de kinderwagen. Vaak is het voor alle betrokkenen makkelijker en leuker als je ze deze keer uitnodigt.

Bijzonder belangrijk: ook al is dit waarschijnlijk voor alle aanwezigen vanzelfsprekend, toch moet u voor de zekerheid nog eens benadrukken dat de behoeften van uw baby altijd op de eerste plaats komen en dat bepaalde rituelen daarom kunnen worden onderbroken. Als je baby huilt en jankt, kan het soms helpen om hem naar een andere kamer te brengen. Rust en stilte en zacht wiegen in mama’s armen doen vaak wonderen. Natuurlijk kunt u uw gasten ook vriendelijk vragen om iets bij te dragen aan het feest. Het ontzorgt je dus enorm als iemand akkoord gaat met het voorgerecht, dessert, heerlijke drankjes of hapjes.

Blijf bij het beproefde

Heb je onlangs zo’n geweldig recept gezien voor een origineel kerstgebraad en wil je dit met kerst proberen? Beter van niet, want het helpt niemand als je in de keuken ruzie maakt terwijl je baby om je huilt en je partner bezig is met voorbereidingen of gasten elders. Een dergelijk scenario kan eenvoudig worden vermeden door het vakantiemenu zo eenvoudig mogelijk te houden en alleen beproefde gerechten op te nemen in het menuplan. Het is beter om op een ontspannen manier een beproefd kerstmenu te koken, in plaats van de stressschroef te draaien door culinaire experimenten. Iedereen profiteert. Bovendien zal je baby het meest blij zijn met zijn gebruikelijke eten.Tot de leeftijd van drie jaar zul je geen stormen van enthousiasme opwekken met het feestelijke gebraad. Kerstkoekjes, die op deze leeftijd al graag als snoepje worden geaccepteerd, hebben meer kans.

Plan je kerkbezoek goed

Voor velen is naar de kerk gaan een vast punt en misschien wel het hoogtepunt van de kerstviering. Alles is anders met een baby – inclusief naar de kerk gaan met Kerstmis. Tot ongeveer drie jaar kan het een betere optie zijn als iemand thuis blijft bij het kroost terwijl de anderen naar de kerk gaan. Een andere mogelijkheid is dat mama of papa een wandeling maken met de gepaste warm ingepakte kinderen tot de kerstmis voorbij is en iedereen weer samen naar huis gaat. Vanaf drie jaar gaan kinderen vooral graag naar de kerstdiensten die ’s middags plaatsvinden.

Geef je baby het juiste cadeau

Wat zou Kerstmis zijn zonder cadeautjes! Natuurlijk wil jij – en waarschijnlijk iedereen in je familie – je kleine zonnetje verrassen met pakjes. Maar wat geef je een baby? De meeste baby’s vanaf ongeveer anderhalf jaar vinden het al leuk om de ritselende cadeautjes uit te pakken, maar de inhoud blijft belangrijk. Naast allerlei nuttige artikelen zijn rammelaars en soortgelijk speelgoed voor het eerst en knuffels bijzonder geschikt. Het beste is om familieleden vooraf te wijzen op welke geschenken verstandig en wenselijk zijn. Zo geeft niemand geld uit aan iets onnodigs en krijgt je baby iets waar hij gegarandeerd blij van wordt.

Kerst & Oud en Nieuw met de kinderen