Rotan en polyrotan delen niet alleen de naam, maar vooral hun uiterlijk – beide zijn handgemaakt en stralen een vleugje luxe vakantie uit. De moeite loont, want met een loungeset van rotan wordt je eigen tuin een knus, feelgood paradijs. Maar er is een heel belangrijk verschil tussen rotan en polyrattan: rotan is gemaakt van natuurlijke houtvezels, terwijl polyrattan is gemaakt van plastic gaas.

Meubels gemaakt van polyrattan hebben een beslissend voordeel ten opzichte van rotanmodellen: het synthetische vlechtwerk is ideaal voor tuinmeubelen. Polyrattan is bestand tegen winterse uitdagingen, laat de regen zonder enig effect wegrollen en behoudt zijn uiterlijk permanent, zelfs bij sterke UV-straling. Rotan daarentegen is veel minder weerbestendig. Tuinmeubelen van polyrattan zijn een luxe blikvanger in de frisse lucht, zijn onderhoudsvriendelijk en licht van gewicht. Als je jezelf trakteert op een loungeset van polyrattan, kun je je meubels in een mum van tijd opknappen of naar binnen halen. Dit is nog een reden waarom polyrattan meubelen al jaren enorm populair zijn.

We mogen echter niet vergeten: Meubels van rotan zijn ideaal voor gebruik binnenshuis en hebben als natuurlijk materiaal zelfs een betere ecologische voetafdruk dan polyrattan. Vergeet ook een belangrijke tip niet: de bijzondere voordelen van een polyrotanset zijn afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Als je op kwaliteit bespaart, geniet je niet van alle voordelen van polyrattan tuinmeubelen. Een belangrijke indicator voor de kwaliteit van kunststoffen is het glasvezelgehalte, dat zo dicht mogelijk bij 40% moet liggen. In het algemeen geldt hier echter het volgende: hoe hoger het aandeel, hoe beter voor de tuinmeubelen. Wilt u, voordat u verder leest, snel een kijkje nemen in onze polyrattan tuinmeubelcollecties, of een loungebank tuin?

Polywood: Voor iedereen die niet kan kiezen tussen kunststof en hout

We hebben laten zien dat tuinmeubelen van hout veel voordelen hebben, ook van kunststof. Wat ligt er meer voor de hand dan deze twee materialen te combineren? Dit is niet alleen mogelijk, het is al gebeurd: zo’n succesvol mengsel wordt polywood genoemd. Hier komen kunstmatige en natuurlijke vezels van hout, katoen of zelfs kokos samen. Het resultaat is een materiaal dat eruitziet als hout, maar dankzij de kunststoffen andere voordelen heeft. Meubels gemaakt van echt hout zijn meestal duur, soms delicaat en zwaar. Daarnaast zijn tuinmeubelen van polywood beter bestand tegen vocht (behalve hardhout zoals teak), hebben ze nauwelijks onderhoud nodig en zien ze er jaren later nog als nieuw uit. Over uitstraling gesproken: Polywood tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren en kunnen elke gewenste houtlook met kleurverloop en nerf weergeven. Als klant heeft u veel mogelijkheden als het gaat om tuininrichting. Ook tuinmeubelen van polywood kunnen punten scoren in vergelijking met pure kunststoffen, omdat door de toegevoegde houtvezels er minder ruwe olie nodig is bij de vervaardiging van de meubelen – wat weer een positief effect heeft op het klimaat. Helaas is polywood ook niet perfect: volledige vochtbestendigheid kan hier niet worden gegarandeerd. In de sombere seizoenen is een beschermhoes echter voldoende om het meubel te beschermen tegen overmatig vocht, kou en schimmel. Zo’n hoes of een plekje in de schaduw helpt ook tegen de warmtegevoeligheid die tuinmeubelen van polywood delen met andere kunststoffen. Ook hier moet je oppassen voor een bril, die bij goed zonlicht snel als lens fungeert en voor de tuinmeubelen dreigende temperaturen kan ontwikkelen.

Polyrattan is niet hetzelfde als rotan