Zoals je waarschijnlijk al hebt ontdekt, hebben we nu een enorm assortiment ritsen voor je in de online shop. Daar vind je alles van deelbare jasritsen met grote kunststof tanden tot ritsen met naden in alle lengtes tot bedlinnenritsen met ritsvrije schuiver! We hebben ook alle kleine helpers in ons assortiment die het voor u gemakkelijker maken om een ​​rits in te naaien. Omdat we vaak hebben gelezen dat veel mensen veel respect hebben voor het innaaien van een ritssluiting, hebben we hier gedetailleerde instructies voor je over hoe je een ritssluiting kunt inkorten en deze in een sweatjack kunt naaien. Jasmin onthult een paar helpers met wie je zeker succes zult hebben en hopelijk de angst verliest om ritsen in te naaien.

Voorbereidende werkzaamheden

Allereerst heb ik alle stoffen bij elkaar gezet en de rits gekozen die bij de stof past, iets langer dan aangegeven, zodat ik je kan laten zien hoe je deze gemakkelijk kunt inkorten. Ik gebruik een deelbare kunststof rits van YKK colour berry met een lengte van 80cm. Daarnaast heeft u voor het inkorten van de rits een zijkniptang, een kleine platbektang met vertanding, een sieradentang zonder tanden en passende ritsstoppers nodig, die wij natuurlijk ook voor u in ons assortiment hebben.

Handige hulpjes voor het innaaien van een rits zijn: Randtape T20 van Vlieseline, textielclips en dubbelzijdig textieltape.

Als je alles tot nu toe hebt voorbereid, naai je eerst de jas volgens de instructies in het ebook tot aan het punt waar je de rits moet innaaien. Ik koos voor een Zippy uit Melian’s creatieve stoffenchaos, omdat we hier veel overgangen hebben die precies moeten samenkomen nadat de rits is vastgenaaid. Als u klaar bent met het naaien van het jasje, legt u het plat op de grond en controleert u nu of alle naden en zakken elkaar raken en of de twee voorste randen precies even lang zijn. Nu kun je iets veranderen als dat nodig is. In mijn voorbeeld kun je zien dat beide voorste delen precies even lang zijn en alle lastige punten precies bij de rand samenkomen.

Rits inkorten:

Nu plaats je de rits aan de voorkant, je kunt hem het beste aan de onderkant van de zoommanchet (deze zit in de breuk) vastzetten met een stoffen clip. De lengte van de rits moet nu in de bovenhoek worden aangegeven. De beste manier om dit te doen is door een trickmarker te gebruiken. Het is belangrijk dat de tanden de bovenhoek niet bereiken, plaats uw markering ongeveer 1 cm onder de bovenhoek van de stof. Nu open je de rits een beetje en knip je hem ongeveer 5 cm boven je markering af! Voorzichtigheid!! Neem geen goede stoffen schaar en knip tussen je tanden! Trek de rits daarna niet omhoog, anders glijdt hij uit de ketting.

Nu moeten de tanden op de vijf centimeter boven de markering worden verwijderd, hiervoor hebben we eerst de zijsnijder nodig. Gebruik het om de koppen van de tanden af ​​te knijpen (linker foto). Vervolgens trek je met het kleine platbektangetje met tandjes voorzichtig de resterende tanden van de tape van achteren naar voren (rechter foto). Doe dit heel voorzichtig zodat je de tape niet beschadigt.

Tip: Dit kun je eerst testen op het overgebleven stuk.

Nu is de bovenste snijrand van de rits gevlamd met een aansteker, zodat er niets meer kan rafelen.

We zijn nog niet helemaal klaar met het inkorten, nu komt de belangrijkste stap! We zetten een stop over de laatste tand zodat onze rits zonder aarzelen helemaal omhoog kan worden getrokken en niet wegglijdt. Plaats hiervoor de open kant van de stop ongeveer 1 mm boven de laatste plastic tand rond de band en pak deze van achteren vast met de sieradentang. Knijp met een beetje kracht. Nu kunt u het indien nodig een beetje corrigeren. Knijp er dan nog een keer hard in. Zorg ervoor dat je een pincet zonder tanden gebruikt, anders beschadig je de verf op de stop.

Nu is onze rits ingekort en klaar om te worden genaaid !!

Rits innaaien op rekbare stof:

Voordat we beginnen met naaien, maken we de rand van de stof waarop de rits moet worden genaaid. Hiervoor gebruiken we randtape T20 van Vlieseline. De beste manier om het op te strijken is door een vochtige theedoek tussen het strijkijzer en de randband te leggen. Het is belangrijk om alleen punt voor punt op het strijkijzer te drukken, niet heen en weer bewegen. Ik strijk het randband aan de verkeerde kant van de stof over de hele lengte, inclusief de hele manchetstrook. Het is belangrijk om de naadtoeslagen in de juiste richting te plaatsen! Aangezien ik het hele binnendocument al heb verstevigd met katoenen stof, kan ik dit achterwege laten. Als je de bon zonder versteviging verwerkt, strijk dan de randtape over de gehele lengte op.

Als u een kinbescherming wilt aannaaien, moet u deze eerst aan de ritssluiting bevestigen.Hiervoor wordt de uitstekende band zonder tanden naar de zijkant gebogen en wordt de kinbescherming aan de gewenste kant eroverheen geplaatst en dicht tegen de rand. De andere kant van het scharnier is alleen naar achteren geklapt en vastgezet met een stoffen clip.

Nu onze voorkant is verstevigd door de randtape en niets kan kromtrekken, bevestigen we nu de geopende rits met de goede kanten op elkaar aan de voorkant met stoffen clips. Wij doen hetzelfde aan de andere kant! Zorg ervoor dat de tanden van de rand af wijzen!

Als alles goed op zijn plek zit, kun je de rits voorzichtig sluiten en alle overgangen controleren. Als het niet helemaal past, kun je nu weer iets corrigeren. Als je aan de veilige kant wilt blijven, kun je de rits op de lastige plekken (rode cirkels op de foto) vastzetten met een klein stukje wondertape op de stof. Maar let op! Lijm helemaal tot aan de rand zodat je niet met de naald door de wondertape naait. Anders plakt dit meteen aan elkaar.

Ritsen