Een crypto- of cybervaluta is digitaal geld. Cryptografie is de wetenschap van het versleutelen van informatie. De digitale valuta zijn gebaseerd op dit principe. Alle gegevens over eigenaren en bewegingen worden versleuteld opgeslagen. En niet alleen op één server, maar op enkele duizenden tegelijk. Elke transactie wordt decentraal opgeslagen in een netwerk. Daarom is het bijna onmogelijk om transacties te vervalsen. Dit systeem wordt blockchain genoemd.

Voorstanders zien cryptocurrencies als het antwoord op traditionele financiën. Omdat digitaal geld geen banken meer nodig heeft, worden de eigenaren zelf financiële instellingen. Er is geen centraal orgaan dat de geldstroom en de valuta controleert. De kopers hebben altijd de controle, maar zijn tegelijkertijd verantwoordelijk voor de beveiliging van het onroerend goed.

Hoe lang bestaan ​​cryptocurrencies

Begin jaren negentig besprak een groep programmeurs en cryptografen manieren om de privacy in de digitale ruimte via e-mail te beschermen. Gebaseerd op de term ‘cyberpunk’ noemden ze zichzelf Cypherpunks. Een bekende vertegenwoordiger is de Brit Adam Back. Hij ontwikkelde de eerste proof-of-work-methode waarop cryptocurrencies zijn gebaseerd. Simpel gezegd, de verzendende computer bewijst dat het een bepaalde hoeveelheid rekeninspanning vergde voor het uitgaande bericht. Het oorspronkelijke doel van de proof-of-work-methode was het vermijden van spam.

Een actief lid van de cypherpunk-beweging is ook de anonieme uitvinder van Bitcoin: Satoshi Nakamoto. De naam is echter een pseudoniem, de identiteit is vandaag de dag nog onbekend. Vanwege de proof-of-work-methode wordt aangenomen dat Adam Back zich achter het pseudoniem verschuilt. Anderen geloven dat Satoshi Nakamoto niet een enkele persoon is, maar eerder een groep.

Op 1 november 2008 presenteerde Satoshi het idee van een cryptocurrency in “The Cryptography Mailing List”. Hij noemde het Bitcoin. De eerste transactie met Bitcoin werd slechts twee maanden later gedaan, op 12 januari 2009. Sinds 2011 trekt de uitvinder zich steeds meer terug en laat de verdere uitwerking van zijn idee aan anderen over. Iedereen die geïnteresseerd is in de gedetailleerde geschiedenis van Bitcoin kan meer te weten komen op deze interactieve tijdlijn.

Welke cybervaluta’s zijn er?

Er zijn nu meer dan 3000 cryptocurrencies. Maar slechts ongeveer 100 bereiken een dagelijks handelsvolume van meer dan $ 1.000. Terwijl Bitcoin het meest bekend is als de eerste cryptovaluta, vechten ook Ether, Ripple en Litecoin voor hun plaats. Nieuwsgierige valuta’s zoals cryptokitties winnen ook aan populariteit. Het doel is hier om zo bijzondere, virtuele katten mogelijk te fokken en deze vervolgens met winst te verkopen.

Hoe kopen?

Net als bij aandelen, kun je cryptocoins kopen via een brokers, sommige brokers kunnen ook aandelen, ETF’s, en dergelijke bieden. Voorbeelden zijn o.a. Bitvavo en Bux Zero.

Voor deze laatste raden we de volgende Bux Zero review aan. Je zul na het lezen begrijpen waarom deze Nederlandse broker zo populair is.

Wat is een cryptovaluta?