Een smartwatch is een digitaal polshorloge, dat “slim” wordt genoemd, een plat, vierkant of rond display heeft en kan worden bediend en verbonden met een moderne mobiele telefoon, bijvoorbeeld via Near Field Communication (NFC) of Bluetooth. Het toont de tijd en datum, meet de hartslag, telt de stappen en geeft allerlei informatie, zodat je weerberichten, vluchtgegevens en verkeersberichten of e-mails, nieuws en tweets kunt oproepen. De smartwatch behoort, net als de databril, tot de wearables, tot de kleine computers die direct op het lichaam of hoofd worden gedragen.

Functies

Het centrale uitvoer- of invoerapparaat is het display, dat meestal is uitgevoerd als touchscreen. Ook de audio-interface speelt een belangrijke rol, bijvoorbeeld voor mp3-spelers en spraakassistenten. Sensoren registreren gegevens van de omgeving en de drager, actuatoren voeren commando’s uit en activeren acties. De gebruikersinterface kan worden aangepast met behulp van vooraf geïnstalleerde en downloadbare software. De smartwatch kan eruitzien als een klassiek horloge (met analoge of digitale weergave) of een gewone gadget. De basisfuncties zijn uit te breiden met apps. De dataklok is geschikt voor internet en communiceert met de gebruiker en met andere apparaten en systemen, voornamelijk de smartphone. Het maakt dus deel uit van het Internet of Things en kan worden beschreven vanuit de mens-machine en machine-machine interactie.

Kritiek en vooruitzichten

Met de smartwatch kan de drager discreet informatie opvragen. Omdat het om de pols wordt gedragen, kan het bijzonder effectief communiceren via trillingen. Ze kan ook het lichaam observeren en de functies ervan evalueren. Dit creëert mogelijkheden voor gezondheidszorg, senioren- en patiëntenondersteuning, fitness en sport, maar ook problemen voor informatieve autonomie en gegevensbescherming. Risico’s blijven bestaan ​​door de alomtegenwoordigheid van het apparaat (en de afhankelijkheid ervan) en de monitoringmogelijkheden. Recht, technologie-ethiek en informatie-ethiek vormen de basis voor oplossingen. Een economische uitdaging is de integratie in de mobiele business, waarbij de eenvoudige en veilige uitwisseling tussen “cyberchronometer” en smartphone doorslaggevend zal zijn. De batterijduur is een technische uitdaging. Een benadering van verbetering is om elektriciteit op te wekken door de arm te bewegen.

Overigens kun je in de Top 5 Smartwatches bekijken welke smartwatch gezien wordt als de beste.

Wat is een smartwatch